Увага! 25 квітня 2024 р. з 11:00 до 13:00 на подвір'ї закладу відбуватиметься Благодійний великодній ярмарок. Запрошуємо усіх охочих придбати нашу продукцію!
Новини
«Рідна мова – коріння нації»

Міжнародний день рідної мови - день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня - 17 листопада 1999 року в Парижі.
 
Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
 
До Міжнародного дня рідної мови у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені К. А. Тімірязєва 20 лютого відбулось літературно-мистецьке свято «Рідна мова - коріння нації».
 
З привітальним словом виступили Віце-консул Генерального консульства РП у м. Вінниця Йоанна Шеліга та голова ГО «Центр розвитку та партнерства «Полонія»» Марія Козирська.
Участь у заході взяли: Сірко Єлизавета IV-ЛЮ, Емінова Еліна 7-І, Кривоніс Дар'я IV-ЛЮ разом із педагогами Гузовською Вікторією Маріонівною та Гуменюк Оленою Миколаївною.
Звучання віршованого та пісенного різноманіття дали глядачам можливість доторкнутись до скарбів польської мови.
 
По завершенню заходу учасникам вручено нагороди та подарунки.
 
Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б'є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
 
Згадаймо слова В. Сосюри: "Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема". Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. А на думку Є.М.Верещагіна і В.Г.Костомарова, "національна мова входить у поняття національної культури, бо природні умови, географічне положення, рівень і спеціалізація народного господарства, тенденція суспільної думки, науки, мистецтва - всі великі й малі особливості життя народу знаходять відбиття у мові цього народу". Тому знати, берегти і примножувати рідну мову - це обов'язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Дата: 2021-02-25 10:25:05


Останні новини закладу