З 7 жовтня 2023 року розпочалися заняття у гуртку «Дошколярик». Початок занять: 9:00
Новини
Науковий колективний проект учнів 8-АК та 8-ЛЮМ класів

Просидівши чимало годин у бібліотеках та архівах, «переривши» домашні фотоальбоми бабусь та дідусів, а також провівши опитування, вони впевнились – у минулому столітті «життя» без комп’ютерів у Вінниці таки було. Результатом праці став колективний проект «Культурно-мистецька спадщина Вінниці ХХ століття».

- Наукові колективні проекти в нашій школі вже традиція, якій 12 років. Їх пишуть учні, починаючи з 5-го класу. Кожен клас обирає одну із запропонованих тем за напрямками – охорона здоров’я, краєзнавство, пам’ятки культури – вибір багатий. Результати, як на мою думку, варті наукових премій, адже маленькі пошуковці намагаються знайти власні «родзинки» з розмаїття знань, які накопичило людство, - прокоментував директор навчально-виховного комплексу: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - ліцей №7 Вінницької міської ради Олександр Сухомовський.

Інформація, яку доводиться «розшукувати», запам’ятається надовго. Відтак, кожен, хто брав участь у підготовці проекту, може сміливо йти у екскурсоводи та бути експертом з культурного життя Вінниці у ХХ столітті.

- Ми дізнались, що перший ілюзіон (застаріла назва кінематографа) у нашому місті було відкрито у 1911 році. На правах спільної власності ним володіли дворянка Єфимія Казимирівна Доброжанська та приватний повірений Костянтин Федорович Ловицький. Він розташовувався на території садиби відомого міського лікаря і домовласника Миколи Філаретовича Недєлського. Наразі ця споруда відома під назвою кінотеатр «Родина». А тоді він мав назву «Амбрось» - у грецькій міфології – їжа богів, яка давала їм вічну юність та безсмертя. Ілюзіон приносив чималі прибутки його власникам, - розповіли учні 8-АК класу Марта Коваленко та Ольга Журбенко.

- Дуже цікава і театральна історія міста. Зараз вінничани добре знають про театр Миколи Садовського. А мені бабуся розповіла, ще й про театр опери. Вирішила перевірити у бібліотеці і знайшла, що цей театр існував у Вінниці до 1938 року. Шкода, що наразі не має, хотілось би послухати, - поділилась учениця 8-ЛЮМ класу Анастасія Посессор.

- Знайшли і матеріал, де розповідалося про культурне життя Вінниці протягом одного дня – скільки вистав відбувалося, скільки зустрічей, скільки кінопереглядів було. Все це ми будемо подавати на презентації проекту перед усією школою, - похвалився учень 8-АК класу Андрій Ковальов.

А ще один дослідник, із 8-ЛЮМ класу, Максим Миколюк, розповів про результати опитування серед школярів 8-11 класів. Виявилось, серед усього загалу, лише 11 школярів мають традицію ходити до театру родинами. Решта надає перевагу іншим видам відпочинку.

За словами класного керівника 8-АК класу Ольги Зубик, щоб «осилити» таке масштабне дослідження, об’єднались із колегою 8-ЛЮМ класу Тетяною Щегловою. Згуртували дітей у групи і кожна опрацьовувала свій напрямок.

- Вінниця-музейна, літературна, бібліотечна, театральне мистецтво – кожна група дітей готувала свою частину презентації. Працювали майже весь учбовий рік. Дізнались все: про театри, кінотеатри, музичний лекторій… Діти шукали цікавинки у архіві, у бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва. Наші заклади підтвердили юним науковцям свій високий статус, адже вінницький державний архів входить у п’ятірку найбільших у державі за кількістю справ. А обласна бібліотека відома на всю Україну цінним фондом, - каже Ольга Зубик.

Класний керівник 8-ЛЮМ класу Тетяна Щеглова теж задоволена роботою вихованців, а також тим, що це дослідження дало їм розуміння розмаїття життя, бо, здебільшого наразі розваги підлітків обмежуються «зависанням» у соцмережах.

- Тема проекту теж була обрана не випадково - наші діти зараз ходять не до театру, а в основному проводять час за планшетами, комп’ютерами, ноутбуками. Якщо діти бувають у театрі, філармонії, то, в більшості, лише завдяки школі. Трошки частіше вони відвідують кінотеатри. Культурне життя для них дуже обмежене. І зараз культурні заклади закриваються, бо діє принцип економічної доцільності, - шкодує вчителька.

Але на те 7-ма школа і є «Експериментальним загальноосвітнім навчальним закладом Всеукраїнського рівня», щоб «ламати» стереотипи. І проект восьмикласників – тому доказ, адже має продемонструвати культурну Вінницю «у всій красі» і розширити горизонти одноліткам.

Запрошуємо на презентацію, яка відбудеться 27 квітня всіх бажаючих. Обіцяємо, буде креативно.
Джерело
Дата: 2013-04-24 21:57:15


Останні новини закладу